Troian „specializat” în smartphone-urile Android

Posted on Iulie 19, 2011. Filed under: Sisteme de operare, Telefonie | Etichete:, , , , , , , , |

Un nou tip de virus infectează telefoanele cu sistem de operare Android! Ameninţarea numită Android.Trojan.KuSaseSMS se răspândeşte sub forma unor link-uri de promovare a două aplicaţii de redare a conţinutului video disponibile pe Google Android Market, trimise chiar de către utilizatorii aplicaţiilor către prietenii şi contactele lor.

Noutatea constă în faptul că ţintele acestui atac nu sunt cei care instalează aplicaţiile, ci prietenii lor. Opţiunile de promovare ale celor două aplicaţii: prin e-mail sau prin SMS.

Cei care folosesc respectivele programe de redare a conţinutului video sunt îndemnaţi să le promoveze şi în rândul prietenilor, fie prin SMS sau pe e-mail. Dacă ei aleg să le dea mai departe, un text predefinit va fi introdus în corpul mesajului, conţinând un link ce direcţionează către Android.Trojan.KuSaseSMS. Mesajul va fi trimis doar după ce utilizatorul alege un destinatar. Troianul trimite 6 SMS-uri la numărul “10086” (un număr de telefon din China) şi blochează toate SMS-urile care provin de la numere care încep cu “10”. SMS-ul conţine textul predefinit de promovare a uneia dintre aplicaţii.

Odată instalată, Android.Trojan.KuSaseSMS accesează un aşa-zis link de update, care duce la instalarea de cod periculos, similar în comportament cu HippoSMS, care simula aplicaţii aparent legitime şi trimitea SMS-uri către numere cu suprataxă.

Specialiştii în securitate spun că este probabil pentru prima dată când utilizatorii de telefoane cu Android sunt păcăliţi să răspândească ei înşişi viruși în rândul prietenilor. Deşi aplicaţiile puteau foarte uşor să trimită singure linkurile infectate, şansele ca utilizatorii să descopere înşelătoria ar fi fost mai mari în acest caz, astfel că ameninţarea se foloseşte de prieteni pentru a creşte credibilitatea mesajelor.

„Astfel de atacuri sunt îngrijorătoare în condiţiile în care, la momentul actual, dispozitivele Android au o cotă de piaţă de 25% din totalul vânzărilor de telefoane mobile, după cum arată cele mai recente studii. Recunosc că este un mecanism ingenios de a răspândi malware şi cu siguranţă vom mai auzi de astfel de tehnici pe viitor”, spune Cătălin Coșoi, Head of Online Threats al BitDefender.

Utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android sunt sfătuiţi să descarce aplicaţii doar din surse sigure şi să nu folosească pieţe alternative de aplicaţii. Mai mult decât atât, ei ar trebui să citească atent permisiunile solicitate de programe la instalare, pentru a putea evalua cât mai corect riscurile la care se expun. Nu în ultimul rând, monitorizarea activităţilor suspecte ale telefonului e fundamentală pentru siguranţa datelor utilizatorilor.

Sursa: http://www.chip.ro

Anunțuri

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

2 răspunsuri to “Troian „specializat” în smartphone-urile Android”

RSS Feed for Stiri despre IT Comments RSS Feed

[…] din primul semestru al anului 2011, asigura eliminarea unei mari varietati de amenintari, de la troieni si viermi pana la amenintari de tip rootkit. De asemenea, utilitarele vin cu o interfata optimizata, […]

[…] invitat să-l descărcaţi. Acest ataşament conţine codul cu potenţial periculos sub forma unui trojan ce instalează un aşa zis program antivirus pe calculatorul […]


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: