Motoare de căutare = inteligenţă ?

Posted on iulie 18, 2011. Filed under: Internet | Etichete:, , , , |

Atunci când vine vorba de internet, primul lucru care ne vine în minte este „motor de căutare.” A trecut vremea când introduceam manual adresa web a site-ului căutat. În prezent utilizarea motorului pentru a găsi informaţie este ceva normal, întrucât acestea sunt bine optimizate pentru a returna rezultatele relevante căutării.

Betsy Sparrow, cercetător la Universitatea Columbia spune că oamenii tind să îşi amintească tot mai puţine lucruri pe măsură ce informaţia este disponibilă pe internet. Totuşi este important să ne aducem aminte unde să căutăm informaţia.

Studiile lui Sparrow arată că modul de interacţiune al omului cu web-ul este similar modului în care interacţionăm cu ceilalţi membri ai societăţii pentru a afla informaţii.

„Bazându-ne pe motoarele de căutare modificăm radical modul în care gândim informaţia” spune Sparrow. „Creierul nostru se bazează pe internet pentru amintiri în măsură egală cu care ne bazăm pe amintirile prietenilor noştri. Astfel ne reamintim tot mai puţină informaţie din memoria proprie ştiind totuşi unde o putem găsi stocată.”

Un prieten spunea la un moment dat: „ai grijă ce cauţi pe internet pentru că vei găsi ceea ce cauţi mai devreme sau mai târziu.” Din anumite puncte de vedere putem compara internetul cu o sumă a tuturor librăriilor și bibliotecilor pe care le cunoaştem. Partea dificilă stă în cunoaşterea şi diferenţierea informaţilor sigure de cele de umplutură. Dacă nu putem discerne adevărul din informaţia studiată riscăm să luăm de bun o informaţia eronată sau ce conţine jumătate de adevăr.

Din alte puncte de vedere nu ne putem considera nişte studenţi leneşi care caută ceva doar atunci când este nevoie. Mai degrabă semănăm cu bibliotecarii, deoarece nu vom şti niciodată tot ce există ca informaţie dar măcar ştim de unde să începem căutările.

Aşadar tehnologia aduce multe avantaje pe câte dezavantaje are. Internetul ne face să fim mai eficienţi, dar totodată ne ia o parte din autonomia noastră ca indivizi.

Sursa: http://www.chip.ro

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: