Ce se întâmplă în interiorul unui centru de date al Google, a cărui construcţie a costat o jumătate de miliard de dolari

Posted on mai 25, 2011. Filed under: Hosting, Internet | Etichete:, , , , , , , , , , |

Centrele de date încep să fie din ce în ce mai numeroase în întreaga lume. CNN Money prezintă un astfel de centru de găzduire a informaţiilor din Statele Unite ale Americii.

În interiorul acestui centru de date, situat în apropierea râului Columbia din statul american Oregon, mai multe reţele de calculatoare răspund milioanelor de comenzi instantaneu. „Cauţi «pantaloni mărimea 46» sau «un costum de sirenă pentru paradă»”, toate aceste rezultatele ajung într-un centru de date al Google şi apoi se întorc direct la tine, scrie publicaţia citată. Costurile necesare construcţiei unui astfel de centru de date sunt estimate la aproximativ 479 de milioane dolari.

• În prezent există circa 7,5 milioane de centre de date în întreaga lume, de la serverele de dimensiuni reduse, nu mai mari decât un dulap, până la cele extinse – adevărate întreprinderi, unde se efectuează operaţiuni mult mai ample. Aproximativ trei milioane sunt numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

• Google a redus în centrul de date consumul de energie la jumătate, prin acţiuni precum folosirea la minimum a aparatelor de aer condiţionat. Din aceste motive, angajaţii poartă de cele mai multe ori pantaloni scurţi la serviciu.

• 28,000,000,000,000,000,000, adică 28 de milioane de terabytes, este cantitatea totală de date care circulă prin toate reţelele într-o lună.

Un centru de date este un loc care găzduieşte un număr mare de computere specializate (servere). Serverele pot fi utilizate pentru activităţi diverse, începând de la simpla stocare de informaţii până la operaţiuni complexe, de tipul tranzacţiilor bancare, plăţi online sau orice altă activitate care necesită acces la Internet. Un centru de date oferă facilitaţi precum securitatea fizică a echipamentelor, controlul temperaturii, alimentare electrică suplimentară sau rezistenţă sporită la cutremure.

Sursa: http://www.gandul.info

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: