Ce este un VPS?

Posted on aprilie 11, 2011. Filed under: Hosting | Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , |

VPS este acronim de la Virtual Private Server – server virtual privat. Un VPS este o metoda de partitionare a un singur server in mai multe masini, astfel incat fiecare din serverele virtuale sa poata sustina propriile procese. Fiecarui cont VPS ii este alocata o parte garantata si destul de importanta din resursele serverului: memorie RAM, putere de procesare, spatiu pe hard disk, resurse software si de retea. Serverul de baza se incarca normal, apoi ruleaza un program care incarca fiecare server virtual intr-un mediu virtualizat. VPS-urile nu au acces direct la “hardware” si deobicei sunt incarcate dintr-o imagine aflata pe disk.

Exista doua tipuri de virtualizare: virtualizare bazata pe software si virtualizare bazata pe hardware. Intr-un mediu software de virtualizare, masinile virtuale impart de fapt acelasi kernel si folosesc resursele nodului principal. Acest tip de virtualizare in mod normal are foarte multe beneficii in domeniul hosting-ului deoarece resursele pot fi alocate dinamic in timp real fara nevoia de a restarta nodul. Principalelele exemple sunt Xen,  Virtuozzo, Vserver si OpenVZ.

Intr-un mediu de virtualizare hardware, mecanismul de virtualizare partitioneaza in mod exact resursele hardware. Limitarile sunt hardware si pot fi modificate doar daca instanta masinii virtuale este restartata. Este folosit in mod uzual in mediul enterprise/comercial.

Pentru ca sunt medii izolate de hosting VPS-urile au devenit in ultimul timp medii perfecte pentru sandbox-uri, update-uri aplicatii, testare etc.

VPS – ul (uneori cunoscut si ca VDS sau Virtual Dedicated Server) este o forma de gazduire web ce ofera detinatorului beneficiile si libertatea ce le are cand detine propriul server, la preturi mai avantajoase. Este o solutie indicata in momentul in care afacerea online incepe sa se dezvolte, cand aveti nevoie de acces preferential la server.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: