Ce este virtualizarea?

Posted on aprilie 6, 2011. Filed under: Hosting | Etichete:, , , , , , , , , , |

Virtualizarea este o tehnologie care partajeaza si aloca resursele hardware ale unui server in mai multe “masini virtuale”. Prin virtualizare hardware-ul se transforma in software si permite ca mai multe masini virtuale, cu sisteme de operare eterogene, sa ruleze separat, una langa alta, pe aceeasi masina fizica. Fiecare masina virtuala are propriul ei set de hardware virtual (RAM, CPU, NIC, etc) pe care este incarcat un sistem de operare cu tot cu aplicatii.

Serverele virtuale sunt izolate de serverul principal sau de alte servere virtuale, iar daca un server virtual se blocheaza, restul nu sunt afectate. Aditional, chiar daca serverul hardware se prabuseste, virtualizarea are functionalitatea de a trece virtual si in timp real toate informatiile pe un alt server. Prin virtualizare, datele (informatiile) nu se scurg dincolo de serverul virtual si aplicatiile pot doar comunica peste conexiunile de internet.

Virtualizarea a aparut in perioada 1960 pentru a permite partitionarea calculatoarelor gigantice mainframe – resurse rare si scumpe. Cu timpul, minicalculatoarele si PC-urile ofereau o cale mai eficienta de distribuire a puterii procesorului, astfel in perioada 1980, virtualizarea nu era foarte departe de intrebuintat.

In anii 1990, cercetatorii au inceput sa observe cum virtualizarea putea rezolva unele probleme legate de poliferarea mai putin scumpa a hardware-ului, incluzand reutilizarea.

Astazi, serverele virtuale sunt utilizate de tot mai multe companii.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: