Istoria gazduirii web

Posted on martie 4, 2011. Filed under: Hosting | Etichete:, , , , , , , , , , |

Internetul s-a dezvoltat de la o idee de-a lui J.C.R. Licklider, in 1962, dar a devenit un instrument public abia in 1991, cand National Science Foundation a decis sa ridice restrictiile comerciale impuse asupra Internetului, ceea ce a permis inceperea cu adevarat a istoriei gazduirii web. Inainte de 1991 serviciul de gazduire pe care il stim noi astazi practic nici nu exista.

Istoria gazduirii web incepe mai precis in 1969 cand a fost creata prima retea de calculatoare din lume. Aceasta a fost realizata de Thomas Merril si  Lawrence Roberts si lega in retea 3 computere:  unul alflat la University of California, unul la University of Utah si unul la Stanford Research Institute. Acestea au fost primele hosturi web din lume. Urmatorii 15 ani au insemnat o crestere masiva in ceea ce priveste retelistica si Internetul. Astfel, prima comunicare prin e-mail a avut loc in 1971.

Odata ce accesul la web era permis unui numar ridicat de persoane, a aparut necesitatea “gazduirii” siteu-rilor. Iar un rol deosebit de important in dezvoltarea acestui business l-au avut serviciile de “free hosting”.

In 1995, 16 milioane de persoane aveau acces la internet. Geocities era printre primele servicii de free-hosting. Oferta lor: 1MB spatiu, sustinut de bannere, cu web site builder, fara acces prin ftp. Tripod oferea atat acces FTP, cat si 2 MB spatiu. La mare departare, AngelFire oferea 35KB spatiu pe serverele proprii. 3 ani mai tarziu, in 1998, numarul de utilizatori crescuse de aproape zece ori. Geocities ofera 10MB, suport javascript si CGI si apare unul dintre primele servicii cu asa-zisa oferta de “unlimited space” , Xoom, care limita insa marimea unui fisier la 1MB. In 1999, numarul total de utilizatori depasea 240 milioane si se lansau primele servicii de blogging: Blogger si Live Journal. In acelasi an, Yahoo! cumpara GeoCities, cu aproape 4 miliarde$. S-a dovedit a fi o investitie proasta, in 2009 serviciul fiind limitat la utilizare strict pentru Japonia.

Alte etape importante in evolutia gazduirii web si in depasirea limitarilor, an dupa an, sunt lansarea MySpace, prima retea sociala devenita populara si lansarea YouTube, cel mai important serviciu de video-sharing. 2008 inseamna un punct terminal pentru gazduirea traditionala: se pune accent din ce in ce mai mult pe socializare, iar companiile de gazduire web trebuie sa-si sustina clientii in aceasta noua etapa a gazduirii online.

In ceea ce priveste Romania, prima conexiune la internet a fost realizata in 1992 si tot atunci a fost trimis si primul mesaj de tip e-mail romanesc. Romaniei i s-a permis sa aiba o extensie .ro pentru numele de domenii dupa 1989. Astfel se lanseaza primul website romanesc: http://www.ici.ro.

Website-urile si gazduirea web au facut ca Internetul sa cunoasca o dezvoltare fulminanta si sa devina ceea ce este azi: o mare revolutie tehnologica, cu un impact extraordinar!

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: