Folosirea IPv6

Posted on februarie 18, 2011. Filed under: Hosting |

Desi crearea unui nou protocol nu este chiar joaca de copii, cea mai grea parte o reprezinta implementarea lui. Nu era rentabil sa se construiasca o infrastuctura complet noua sau sa se decida “gata, trecem la IPv6 in clipa asta”. Pentru a evita aceste situatii pe cat posibil IETF au venit cu un numar de tehnici de tranzitie. Cele mai importante sunt dual stack si tunneling. Dual stack nu este nimic mai mult decat notiunea ca o gazda poate rula atat IPv4 cat si IPv6 astfel ca poate comunica cu hosturi IPv4 prin IPv4 si cu hosturi IPv6 prin IPv6. Tunneling inseamna ca atunci cand pachete IPv6 trebuie sa treaca prin o parte a retelei ce suporta doar IPv4, pachetele IPv6 sunt puse in pachete IPv4, trimise apoi prin partea exclusiv IPv4 a retelei si apoi bucata IPv4 este eliminata si pachetele isi continua drumul spre IPv6.

Dupa cum am mai spus, majoritatea sistemelor de operare moderne sunt setate pentru operatii dual-stack implicit. Deci daca exista un router IPv6 in reteaua locala care trimite un prefix IPv6, un host va genera adresa IPv6 pentru el insusi pentru a putea comunica prin acel protocol. Acum ca Microsoft a pornit IPv6 implicit in Vista (poate fi pornit/oprit in XP cu comanda ipv6 install si ipv6 uninstall) vom putea vedea mai multe home routere IPv6 enabled precum draft-802.11n Airport Extreme de la Apple.

Tineti minte ca nu trebuie ca ISP-ul dumneavoastra sa suporte noul protocol pentru a putea folosi IPv6. un router IPv6 sau un host poate folosi un tunnel pentru a ajunge pe Internetul IPv6. Incetul cu incetul aceasta noua arhitectura va fi adoptata asa ca este bine sa fim familiarizati cat de cat cu ea.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: