Tot ce trebuie sa stiti despre IPv6

Posted on februarie 17, 2011. Filed under: Hosting |

Cand ARPANET a fost creata la sfarsitul anilor 60 a fost echipata cu un Network Control Protocol (NCP) ce facea posibila conectarea diferitelor tipuri de hosturi legate la retea. Insa a devenit curand clar ca NCP limita in unele feluri asa ca munca a inceput pentru creerea unei alternative. Inginerii au decis ca era normal sa imparta imensul protocol NCP in doua: un protocol internet (Internet Protocol) ce permite pachetelor sa fie routate intre diferite retele conectate la ARPANET, si un protocol pentru controlul transportului (Transport Control Protocol) ce preia un stream de date, il imparte in segmente si transmite segmentele folosind Internet Protocol-ul; asa s-a nascut TCP/IP. Pe partea cealalta, TCP-ul ce primea conexiunea se asigura ca segmentele sunt ansamblate in ordinea corecta inainte de a fi livrate ca un stream de date catre aplicatia destinatie. Un rezultat important al acestei metode este ca, spre deosebire, de exemplu, de un telefon conectat la o retea de telefonie (fie ea pe cablu sau wireless), un host conectat la ARPANET atunci si la Internet acum trebuie sa-si cunoasca propria adresa.

TCP/IP a functionat ireprosabil inca de la nasterea sa in 1981 dar de la o vreme a devenit clar ca partea IP are o limitare ce face cresterea continua a Internetului pentru cateva decenii sa fie problematica. Pentru a acomoda un numar mare de hosturi dar a nu irosi prea mult spatiu in pachetele IP, creatorii TCP/IP au ales o dimensiune de adresa de 32 biti. Cu 32 biti este posibil sa existe 4.294.967.296 valori diferite. Mai mult de jumatate de miliard din acestea sunt inutilizabile din diferite motive, ramanand un total de peste 3.7 miliarde de posibile adrese pentru hosturi pe Internet. Incepand de la 1 ianuarie 2007, 2.4 miliarde din acestea erau folosite intr-un fel sau altul. 1.3 miliarde erau inca libere iar aproape 170 milioane de noi adrese sunt ocupate in fiecare an. Daca aceasta crestere continua, peste 7.5 ani nu vom mai avea adrese IP; chiar mai repede daca numarul de adrese folosite pe an creste.

In zilele de inceput ale Internetului, unele organizatii au primit blocuri de adrese excesiv de mari. De exemplu, IBM, Xerox, HP, Dec, Apple si MIT au primit blocuri de adrese “class A” de aproximativ 17 milioane de adrese. (Astfel, HP, care a achizitionat DEC, are mai mult de 33 milioane adrese). Eliberarea acelor blocuri ar necesita un efort imens si ne-ar mai da doar cativa ani. Este discutabil cat timp putem face ca spatiul pentru adresele IP sa fie disponibil mai ales ca din ce in ce mai multe echipamente, precum telefoane VoIP se conecteaza la Internet. Asa ca, la inceputul anilor 90 IETF a inceput proiectul noii generatii IP (IP next generation).

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: