Tipuri speciale de adrese

Posted on Februarie 17, 2011. Filed under: Hosting |

Pe langa obisnuita adresa “global unicast” deja discutata, IPv6 are si alte tipuri de adrese. Nu le voi mentiona pe toate insa trei dintre cele mai importante adrese cu scop special sunt:

  • Link local – sunt folosite pentru a comunica peste o singura subretea fizica sau logica cum ar fi Ethernet. Aceste adrese incep cu fe80 si sunt folosite pentru functiile de administrare interna a IPv6.
  • Site local – reprezinta echivalentul spatiului de adrese private RFC 1918 in IPv4. Totusi, IEFT a gasit situatia in care diferite organizatii folosesc acelasi spatiu de adresa de nedorit; astfel au creat adrese “unique site local” unde fiecare primeste un bloc selectat aleator de la spatiul de adrese incepand cu fd.
  • Multicast – reprezinta un grup de adrese, deci fiecare pachet trimis catre o adresa multicast este primita de toti membrii grupului. Adresele multicast incep cu ff si pot fi folosite pentru aplicatii unde mai multe hosturi trebuie sa primeasca aceeasi informatie in acelasi timp cum ar fi transmisii video in direct si de asemenea pentru configurarea automata si descoperire de retele (autoconfiguration si discovery).

Cand ruleaza sub Ethernet sau WiFi, hosturile IPv4 folosesc broadcasturi pentru functii de descoperire. De exemplu, pentru a putea trimite un pachet prin Ethernet este necesar sa fie stiuta adresa MAC a destinatiei. Astfel IPv4 trimite “cine este 192.0.31?” catre toate sitemele din reteaua in cauza. IPv6 pe de alta parte trimite aceste pachete unei adrese multicast astfel ca doar hosturile IPv6 ce asculta aceste cereri le vad; pe alte sisteme hardwareul Ethernet ignora pachetele si este chiar posibil ca switch-urile sa le filtreze prin memorarea grupurilor de hosturi multicast si ascultarea fiecaruia.

Anunțuri

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: