IPv6 – Adrese mai mari

Posted on februarie 17, 2011. Filed under: Hosting |

Pe langa autoconfigurare si alte detalii minore, IPv6 suporta in primul si cel mai important rand adrese mai mari. Mult mai mari. 40 sau 48 biti ne-ar fi dat mai mult de un trilion sau respectiv 281 trilioane de adrese, iar 64 biti ar fi fost un numar rotund. Dar IETF au optat pentru 128 biti. Numaru total de posibile adrese ce ne sunt astfel oferite este: 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456

Desi in aproape toate privintele, IPv6 este tot IP si functioneaza in mare masura la fel ca IPv4, noul protocol se departeaza de IPv4 in unele privinte. Cu IPv4 este nevoie de un server DHCP pentru a-ti spune adresa ta daca nu vrei sa o configurezi manual. Acest lucru functioneaza foarte bine daca este un singur server DHCP dar nu la fel daca sunt mai mult de unul si ofera informatii conflictuale. Poate de asemenea sa fie greu sa obtii aceeasi adresa dupa rebooturi cu DHCP.

Cu IPv6, DHCP este in mare masure inutil datorita autoconfigurarii stateless. Acesta este un mecanism prin care routerii trimit “router advertisements” ce contin primii 64 biti ai unei adrese IPv6 iar hostul genereaza restul de 64 de biti pentru a forma o adresa completa.

Daca toate routerele trimit acelasi prefix pentru primii 64 biti, hostul va configura mereu aceeasi adresa IPv6 pentru el insusi. Nu este necesara niciun fel de configurare, nici pe host nici pe serverul DHCP. In mod alternativ, un host poate genera adresa IPv6 folosind un numar aleator pentru ca adresa MAC sa ramana ascunsa fata de restul Internetului.

Cand un router trimite mai multe prefixuri de adresa, sau mai multe routere trimit prefixuri diferite, hosturile pot pur si simplu crea adrese de la fiecare din aceste prefixuri. Routerele pot face ca hosturile conectate la ele sa modifice adresa IPv6 prin eliminarea vechiului prefix si folosirea celui nou.

Desi protocolul DCHPv6 poate atribui adrese IPv6 in acelasi mod ca si servere DHCP IPv4 atribuie adrese IPv4 nu am intalnit servere sau clienti DHCPv6 ce folosesc aceasta proprietate. Cu IPv6, DHCP este folosit in principal pentru a distribui informatii aditionale precum adrese de servere DNS desi va exista un mod de a face asta prin RA in curand micsorand si mai mult nevoia de DHCP in IPv6.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: