Firefox încearcă să ţină pasul cu Chrome la capitolul viteză

Posted on Noiembrie 12, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, , , |

După cum probabil aţi aflat deja, lansarea lui Firefox 4 a fost amânată pentru prima parte a anului viitor. Însă o dată cu lansarea de azi a unei noi variante beta, Firefox 4 se apropie cu paşi mari spre versiunea finală.

Firefox 4 beta 7 nu este doar un mic update al unei versiuni de test. Este un update major care aduce numeroase îmbunătăţiri. Majoritatea schimbărilor au loc „sub capotă” şi vizează performanţa browser-ului şi suportul pentru standardele web.

Noutăţi şi îmbunătăţiri
Cea mai importantă îmbunătăţire vizează chiar viteza de încărcare a paginilor. Motorul de JavaScript, JägerMonkey, creşte semnificativ viteza de randare a paginilor. Conform celor de la Mozilla, în bechmark-uri Firefox 4 beta este de la 3 până la 5 ori mai rapid decât ultima versiune stabilă de Firefox. Iar asta reprezintă un mare salt în ceea ce priveşte performanţa browser-ului.

Firefox 4 benchmark

Benchmark facut de Mozilla

Tot la capitolul performanţă intră şi altă noutate adusă de Firefox 4 beta 7. Este vorba de accelerare hardware. Suportul exista şi în versiunile beta anterioare însă nu era activat din cauza unor mici probleme. Acum, utilizatorul îl poate activa sau dezactiva de la opţiuni.

Cei de la Mozilla ştiu ca jocurile în browser sunt pe punctul „de a exploda”. De aceea, Firefox are de acum suport WebGL pentru randarea 3D. Dezvoltatorii vor putea combina grafica 3D cu diverse alte tehnologii web, iar utilizatorii nu vor avea nevoie să instaleze alte plugin-uri.

Firefox 4 - accelerare hardware

Firefox 4 si accelerarea hardware

Spre bucuria designerilor, Firefox 4 beta 7 oferă suport pentru fonturi OpenType. De asemenea, a fost îmbunătăţit suportul pentru formularele HTML5.

În afară de cele menţionate, noul beta de Firefox 4 include şi multe alte modificări de performanţă şi la nivelul interfeţei grafice. Vei observa, printre altele, ca bara de status (cea de jos) a dispărut şi că în address bar este afişat acum adresa link-ului pe care ţii cursorul.

Firefox 4

Firefox 4 beta 7

Test de viteză
Pentru a vedea cât de rapid este Firefox 4 beta 7 comparativ cu liderul momentului, Google Chrome 9 dev, am testat ambele versiuni cu benchmark-ul de JavaScript SunSpider.

Rezultatele obţinute au fost următoarele:

Firefox 4 beta 7 – 411.9 ms +/- 6.4%
Google Chrome 9 dev – 393.1 ms +/- 1.9%

Deşi diferenţa este minimă, browser-ul celor de la Google este în continuare mai rapid.

Chiar şi aşa, Firefox 4 va reprezenta din toate punctele de vedere, nu doar al vitezei de încărcare a paginilor, un mare pas înainte pentru Mozilla. Pentru noi, utilizatorii, lupta dintre producătorii ce îşi îmbunătăţesc într-un ritm rapid browserele este un deliciu. Nu avem decât de câştigat din asta, indiferent care este browser-ul nostru preferat.

sursa: http://www.go4it.ro

Anunțuri

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: