Mattew West – Yahoo!: Tehnologia este producătorul de regi

Posted on noiembrie 5, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, , , , , |

Într-un interviu exclusiv Money.ro Matthew West, Director for Content and Expansion Markets, vorbește despre strategia Yahoo! în plină revoluție socială a internetului și despre trendurile care vor rescrie viitorul industriei, de la viitorul presei online la importanța geolocației în noua era a internetului mobil.

Au fost câțiva ani agitați pentru Yahoo!, compania care a schimbat  trei CEO  în tot atâția ani și a jonglat cu nenumărate variante în încercarea de a-și găsi direcția într-un peisaj online în continuă schimbare.

Conform lui Matthew West, Director for Content and Expansion Markets la Yahoo!, unul dintre cei patru speakeri care vor reprezenta compania la RoNewMedia, viitorul companiei care a împlinit anul acesta 15 ani e strâns legat de cei 4 O care fac legea astăzi în online: local, social, mobil și video.

S-a vorbit foarte mult despre procesul de căutare a unei direcții  prin care a trecut  Yahoo! în ultimii trei ani. Care este în acest moment cel mai mare pariu al vostru?

Yahoo! nu e definit de un singur lucru. Ca o companie inovativă de tehnologie  care operează în cea mai mare piață de media, conținut și comunicații digitale din lume, Yahoo! este activ în multe domenii. Însă unele dintre cele mai importante proiecte la care lucrăm în acest moment sunt legate de ceea ce numim cei 4 O – local, social, mobil și video. Acestea sunt noile coordonate care definesc implicarea în mediul online în  ziua de azi. Dacă nu încorporezi cei 4 O în strategia de conținut și advertising nu vei mai putea implica utilizatorii, pentru că asta este ceea ce ei așteaptă azi. Din această cauză am făcut în ultima vreme o serie de mișcări în aceste direcții, precum preluarea Associated Content, sau parteneriatele cu Samsung, Nokia, Zynga, Facebook, Twitter și mulți alții — pentru a îmbunătăți experiența în aceste domenii.

Un coverstory publicat recent de Forbes susține că epoca de aur a search-ului a început să apună, ratele de creștere a acestei industrii alunecând spre procente ceva mai terestre, de 15% față de 40%. Credeți că între timp, se conturează o piață mai mare decât cea de search advertising?

 

Yahoo! este unul dintre cei mai mari motoare de căutare de pe piață iar search-ul contribuie semnificativ la veniturile noastre.  În plus suntem liderii pieței de display advertising, o formă  de advertising creativă și engaging care ne aduce o rată de creștere foarte bună. Iar când aduci la un loc publicitatea display și search, așa cum poți face pe Yahoo!, închipuie-ți cam ce poți face..


În loc să caute un produs online sau să dea click pe bannere, astăzi tot mai mulți oameni sunt înclinați să își consulte prietenii pe Facebook sau Twitter în ce privește achizițiile pe care au de gând să le facă. Ce impact credeți că va acest social asupra advertising-ului online? În viitorul apropiat va avea nevoie fiecare jucător mare din internet un layer social pentru a face bani?

Strategia socială a Yahoo! este în acest moment concentrată pe inovație și încheierea de parteneriate în trei zone-cheie – agregare, aportul de valoare adăugată și deschidere. Componenta socială ne dorim să reprezinte o dimensiune a întregii experiențe Yahoo! și să lege oamenii de conexiunile sociale care deja  există pe Yahoo! Am încheiat parteneriate cu Facebook, Twitter și Zynga ceea ce înseamnă că deja îți poți lega conturile de Facebook și Twitter pentru a le permite utilizatorilor să publice și să vadă update-urile prietenilor lor de pe cele două rețele. Utilizatorii care își conmectează conturile pot astfel consuma News Feed-ul lor de Facebook sau pe cel de Twitter direct pe homepage-ul Yahoo! sau  în  Mail și alte site-uri și servicii Yahoo!.

Un alt sector care se bucură de o creștere accentuată în acest moment, pe lângă social networking, este cel al video-ului online iar planurile Google TV de a redesena acest domeniu sunt cel puțin ambițioase. Care e abordarea  Yahoo! în ceea ce privește viitorul industriei video pe internet ?

Yahoo! este deja în barca asta, ba chiar e acolo de ceva vreme!

Yahoo! oferă serviciul Connected TV încă de la începutul lui 2009 și are utilizatori activi în mai bine de 135 de țări din întreaga lume prin intermediul parteneriatelor cu 6 dintre cei mai mari 10 producători de televizoare din lume, printre care se numără Toshiba, Sony, Samsung, LG, VIZIO și HiSense. Connected TV le permite utilizatorilor să interacționeze cu ușurință cu  conținutul de pe internet și cu serviciile care completează și îmbogățesc experiența tradițională a TV-ului. Prin Connected TV am încercat să livrăm experiența corectă de TV-conectat-la-Internet și în Europa și să deschidem  un nou și robust canal pentru publisherii și developerii care caută să-și intoducă serviciile în milioane de sufragerii. Chiar ieri, pe 1 noiembrie, am anunțat  extinderea parteneriatului nostru cu Samsung pentru a include în programul Connected TV alte 26 de țări din Europa, aducând astfel acest serviciu Yahoo! pe televizoarele Samsung din 39 de țări din întreaga lume. Romania este una dintre ele.

Geolocația a devenit un subiect fierbinte în ultimele luni și mai toți jucătorii din prima ligă a internetului au început să caute modalități de a capitaliza acest trend. Crezi că va schimba geolocația industria online?

Nu, nu o va schimba dar e adevărat că geolocația așează lucrurile într-o perspectivă interesantă în momentul în care face  posibil ca reclame sau conținut relevant să fie livrat oamenilor în funcție de locul în care se află la un moment dat.

 

Yahoo a încercat să cumpere Foursquare și  Koprol în Jakarta. Ce rol joacă geolocația în strategia voastră?

 

Ca să clarificăm lucrurile Yahoo! nu a confirmat și nici nu a infirmat niciodată zvonul care privește achiziția Foursquare. Însă în ceea ce privește geolocația pot să spun că investim în piețele emergente în creștere și încercăm să captăm următorul val de utilizatori de internet.  Iar Koprol extinde oferta socială, mobilă și locală a Yahoo! concentrându-se pe zona aflată la intersecția dintre locație, expertiza comunității și experiența mobilă,toate  acestea fiind astăzi trenduri importante în online-ul din întreaga lume. Koprol le va permite utilizatorilor să se conecteze unii cu alții,  să împărtășească poze, review-uri și informații supimentare despre diferite locații în timp real, prin intermediul browserului telefonului mobil. Odată ce au intrat pe Koprol, utilizatorii se pot “caza” în locația lor curentă și pot vedea unde se află și ce fac ceilalți prieteni cu care sunt conectați sau pot găsi în apropierea lor diverse companii în funcție de ratingurile oferite acestora de utilizatori; pot deschide sau se pot alătura  unor discuții deja existente în ceea ce privește anumite locații.

Va schimba internetului mobil fața industriei de search?

Premisa de bază a revoluției mobilă este întregul internet la îndemână din mers și de aceea nu avem niciun dubiu că search-ul va câștiga în importanță odată cu această tranziție pe dispozitivele mobile. Una dintre statisticile care ilustrează cel mai bine mărimea și potențialul de creștere a segmentului de mobile spune că până în 2011 vor fi 957 de milioane de utilizatori de internet mobil numai în China. De aceea Yahoo! se concentrează asupra acestui segment și inovează în permanență. De curând am lansat Messenger pentru iPhone și Android, Mail pentru Android și popularul produs Answers pentru mobil.

După părerea ta cum va arăta viitorul advertising-ului online? Care e principalul factor care va influența viitorul acestuia?

Teritoriul digital e atât de vast și sunt atât de multe noi modalități de a-l explora încât ne așteptăm să vedem din ce în ce mai multe exemple de advertising inovator, și din ce în ce mai bogat. Homepage-urile Yahoo! din întreaga lume au adeseori asemenea exemple care aruncă o lumină asupra posibilităților incitante din advertising-ul online. Noi credem într-o combinație unică dintre Arta advertisingului, Știință și Măsurabilitate pentru a aduce mesajul potrivit către consumatorii potriviți într-un context de calitate.

Din punctul tău de vedere cum arată viitorul jurnalismului în mediul online? În timp ce publicații cu tradiție din întreaga lume se zbat pentru supraviețuire publisheri precum Demand Media par să dovedească că strategia “scrie-despre-ce-caută-oamenii-pe-internet” este cea din care vin cu adevărat banii..

 

Cred că aici sunt două chestiuni diferite. În ce privește presa aș spune că există cu siguranță un viitor pentru jurnalismul de calitate, în orice formă va alege să îmbrace.  Însă e la fel de adevărat că cererea pentru conținut online nu mai poate fi susținută doar de jurnalismul tradițional și aici intervine abordarea scrie-despre-ce-se caută.

Associated Content, cumpărat de Yahoo! în luna mai , este un site de știri care se bazează pe  freelanceri și contribuitori pentru conținut. Crezi că viitorul presei se va îndrepta mai degrabă către Wikipedia decât spre Reuters?  Crezi că poate funcționa modelul Wikipedia în presă?

 

Ce am observat în ultimii ani este că din ce în ce mai multe din subiectele de pe ordinea de zi nu mai sunt cele propuse de cei puțini. Iar platforme precum Associated Content le dau indivizilor – fie ei jurnaliști profesioniști sau simple persoane pasionate de un anumit subiect – șansa de a fi publicați. Combinarea acestor subiecte cu sursele de știri deja împământenite pe platforma Yahoo! crează o perspectivă mult mai bogată și mai largă pentru utilizatorii noștri.

 

Mai e conținutul rege într-o lume în care acesta vine înspre noi din toate direcțiile, îngropându-ne în tone de informații cu care nu mai putem ține pasul? Care e în opinia voastră strategia de success a unui publisher în acest spațiu din ce în ce mai aglomerat?


Dacă conținutul e rege atunci tehnologia este producătorul de regi. Fiindcă fie că vorbim de ultimul blockbuster de la Hollywood, de recomandarea unui restaurant sau de update-urile pe rețelele sociale, ceea ce face conținutul să fie cu adevărat valoros este posibilitatea  de a-l accesa în momentul în care avem nevoie de el și în formatul potrivit.

Deși în ultimii ani Yahoo! pare să-și fi pierdut focusul brandul său nu și-a pierdut  deloc din vigoare. Ce  ar putea învăța business-urile românești din online de la Yahoo !atunci când vine vorba despre  branding mediul online?

Nu pot fi de acord cu comentariul despre business-ul Yahoo! Milioane de utilizatori  români loiali vin pe site-ul nostru în fiecare lună deoarece am fost și putem fi de încredere. Obiectivul nostru este să fim umani, relevanți și inventivi și măcar un pic distractivi.  Eu cred că reușim să livrăm asta oamenilor și că am făcut-o de ani de zile. Ori asta construiește la rândul său loialitate și un brand puternic.

Yahoo! pare să fie un subiect fierbinte zilele acestea cu discuții despre o potențială fuziune AOL. Se potrivește o asemenea mișcare cu planurle curente ale Yahoo! ? Un asemenea deal ar putea pune Yahoo într-o poziție mai bună pentru a concura cu Google în display advertising?

Nu comentăm zvonurile.

sursa: money.ro

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: