Judy.ro, primul „Google” românesc

Posted on noiembrie 2, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, , |

Un IT-ist cu specializare în America pregăteşte primul motor de căutare pe net care dă rezultate numai de pe site-uri româneşti.

O firmă de IT din Deva lucrează la proiectul primului motor de căutare care dă rezultate numai de pe site-urile româneşti. După cum spun softiştii care perfecţionează acest site, faţă de Google, judy.ro ar urma să fie mult mai precis la contextul în care apar termenii din română după care se face căutarea.
 

De exemplu, dacă vrei să vizitezi Braşovul, dai click pe categoria Turism, scrii numele oraşului şi, după ce apeşi enter, vei avea rezultatele în română legate de cele mai atractive locuri din oraş. Rezultatele, contextul se schimbă imediat dacă vrei să cauţi informaţii pentru acelaşi cuvânt din categoriile Instituţii sau Educaţie.

150.000 de site-uri de indexat 

Judy.ro s-a vrut iniţial un site pentru copii, unde să-şi caute diverse lucruri de-ale vârstei pe internet. „Riscurile erau destul de mari, trebuia să fim foarte atenţi la criteriile de protecţie sau la accesul pe anumite site-uri nerecomandate lor. Aşa că ne-am gândit să-l facem generalist, pentru paginile de pe internetul românesc”, explică Mircea Buză, managerul Silversoft, iniţiatorul judy.ro.

În prezent, pentru că încă se mai lucrează la eficientizare, site-ul indexează în jur de 1.000 de pagini de internet în 12 ore. Destul de puţin în condiţiile în care există în jur de 300.000 de domenii achiziţionate pe internetul românesc. „Dintre acestea, cam jumătate sunt active. Noi avem un singur spider, softul care scanează internetul şi indexează paginile. Ar trebui să investim în mai mulţi spideri şi în servere care să stocheze toate datele”, mai spune specialistul IT Buză, care crede că investiţia s-ar ridica cam la 15.000- 20.000 de euro.

Despre designul site-ului spune că a făcut tot posibilul să nu semene cu motorul Google: „Al nostru e cât mai simplu. Culorile sunt diferite, designul logoului nu seamănă, iar noi oricum încercăm să mergem pe alte principii. Rezultatele căutărilor vor fi diferite, noi indexăm altfel”. Judy ar urma să fie gata în câteva luni, pe la începutul lui 2011.

În ceea ce priveşte site-ul ca afacere, pe viitor ar putea face bani chiar din afişarea rezultatelor. „De exemplu, la anumite cuvinte-cheie am putea afişa printre primele rezultatele, conţinut de pe site-uri care să plătească un abonament de câţiva dolari”, explică deţinătorul judy.ro.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: