Google lucrează la un serviciu privind preţurile şi inflaţia la nivel global

Posted on Noiembrie 1, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, , |

Google a anunţat că se va folosi de propria bază de date privind shopping-ul online pentru a construi „Google Price Index”, un serviciu care ar urma să indice preţurile şi inflaţia din divesre ţări şi regiuni ale lumii.

Proiectul, care se vrea o alternativă la statisticile oficiale, este dezvoltat de economistul şef al Google, Hal Varian şi arată că datele economice pot fi centralizate mult mai rapid folosind surse online, informează AFP.

Statisticile oficiale privind inflaţia sunt colectate „manual” din magazine şi apar lunar, cu o întârziere de câteva săptămâni faţă de perioada analizată.

În cadrul unei prezentări susţinute luni seară la Denver, Varian a arătat însă, că GPI este în lucru şi că Google nu a decis încă dacă îl va lansa ca serviciu disponibil publicului.

Economistul Google a subliniat totodată că GPI nu reprezintă un înlocuitor direct al inflaţiei oficiale, deoarece gama de produse comercializate pe internet este diferită de cea regăsită în întreaga economie. Spre exemplu, piaţa rezidenţială influenţează inflaţia din Statele Unite în proporţie de 40%, ponderea fiind însă de numai 18% în cazul indicelui Google.

Totuşi, în cazul bunurilor care se tranzacţionează în volume similare atât online, cât şi prin comerţul tradiţional, Varian notează că cei doi indici sunt „destul de bine corelaţi”.

Extrapolând, el a discutat alte proiecte care folosesc datele din motorul de căutare al Google pentru prognoze economice. Economistul şef al Google a afirmat că lucrează la „anticiparea prezentului”, adică determinarea unor indicatori economici în timp real, cu mult înainte de publicarea datelor oficiale.

Anunțuri

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: