Războiul informatic – o sperietoare profitabilă

Posted on Octombrie 27, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, |

Ameninţarea unui atac informatic asupra SUA, care ar duce la sabotarea comunicaţiilor, paralizia reţelelor de transport sau catastrofe industriale, este o exagerare, arată celebrul jurnalist american Seymour Hersh, în ultimul număr al revistei The New Yorker.

Legendarul jurnalist care a schimbat percepţia Americii despre două războaie, dezvăluind masacrul de la My Lai din conflictul din Vietnam şi abuzurile comise de soldaţii SUA la închisoarea irakiană Abu Ghraib, spulberă cel mai recent mit care înfricoşează în prezent Statele Unite – ameninţarea unui atac informatic cu consecinţe catastrofale, executat de către un guvern străin. Conform anchetei realizate de Hersh, SUA sunt în prezent ţinta unor demersuri constante de spionaj informatic în scopuri economice sau militare, atât din partea unor ţări precum China sau Rusia, cât şi din partea unor aliaţi ca Franţa sau Israelul, dar războiul informatic în toată regula, care să ducă spre exemplu la sabotarea sistemului financiar

, a celui energetic sau de transport ori la catastrofe industriale provocate de un guvern străin, este extrem de puţin probabil. 

Hersh sugerează că este vorba mai degrabă de rezultatul unei confruntări între agenţiile de informaţii civile şi militare, care se luptă pentru influenţă şi bugete mai mari, dar care refuză totodată să accepte încriptarea tuturor comunicaţiilor informatice (o modalitate de protecţie eficientă) pentru a nu-şi îngreuna propriile demersuri de spionaj electronic. Mai mult, această confruntare este dublată de demersuri interesate ale unor companii specializate în securitate informatică, care de multe ori sunt deţinute de foşti oficiali din domeniul securităţii, promtori ai iminenţei „războiului cibernetic”. „Avem de-a face cu oameni care au descoerit că avertizând cu privire la războiul cibernetic pot face o carieră….Deodată au devenit experţi…”, afirmă Howard Schmidt, cel mai înalt oficial din administraţia Obama însărcinat cu securitatea informatică.

Aşa cum arată experţii şi oficialii citaţi de Hersh, în prezent teroriştii nu au abilitatea de a ataca în spaţiul virtual, iar un război informatic între state este cvasiimposibil de controlat şi poate dăuna la fel de mult intereselor şi infrastructurii statului atacator. „Oficialii chinezi de azi mi-au spus că nu vor ataca Wall Street (centrul sistemlui financiar al SUA – n.n.) – pe scurt, pentru că e al lor”, a explicat, ironic, James Lewis, expert al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. China – inamicul informatic de serviciu al profeţilor atacului informatic catastrofal – deţine în prezent circa 1.000 miliarde de dolari în bonduri de trezorerie SUA şi face demersuri agresive pentru a-şi extinde prezenţa pe piaţa americană a telecomunicaţiilor. 

Anunțuri

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: