Contraatac la Apple si Google: Microsoft a lansat noul sistem de operare pentru mobile Phone 7. Vezi ce functii sunt disponibile in Romania

Posted on octombrie 14, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, |

Windows Phone 7, lansat ca raspuns la sistemele de operare concurente ale Apple si Google Android, isi propune sa ajute compania sa recupereze din cota de piata pierduta in ultimii ani. Lansarea a starnit un val de reactii pe intreg globul, parerile fiind impartite. Marti, Microsoft a prezentat in Romania cateva date despre impactul pe care il va avea sistemul pe piata locala. DailyBusiness.ro va prezinta concluziile, plusurile sistemului, dar si minusurile.
Pe piata locala se vor lansa, „in primul val”, patru terminale – LG Optimus 7, HTC 7 Mozart, Samsung Omnia 7 si HTC HD7. Aceste terminale vor fi comercializate de cei trei operatori mobili majori din Romania – Orange, Vodafone si Cosmote.
Disponibilitatea si pretul lor vor fi anuntate pe parcursul lunii in curs, spun oficialii Microsoft Romania. In prezent se cunoaste faptul ca Vodafone Romania va distribui modelul LG Optimus 7 si Orange Romania va introduce pe piata locala HTC 7 Mozart.
Microsoft a anuntat luni ca va lansa pe plan international 9 terminale mobile cu sistem de operare Windows Phone 7, acestea urmand a fi distribuite de peste 60 de operatori, la nivel global.
De asemenea, oficialii Microsoft au spus ca si retailerii autohtoni vor putea vinde terminalele, in functie de disponibilitatea lor pe plan international. „Cel mai probabil acestia vor incepe sa vanda terminalele din luna noiembrie. Retailerii ar putea sa aduca oricare dintre cele noua modele ce urmeaza a fi lansate pe plan international si care vor rula sistemul de operare Windows Phone 7”, spune Ionut Gaota, mobile communications business group al Microsoft Romania.
Cum arata si „ce poate” sistemul de operare
Spre deosebire de concurentii directi – Apple iPhone, Android si Symbian, Microsoft a ales ca pe prima pagina de afisare sa includa asa-zisele „Hub Windows Phone”, ferestre dinamice unde informatia este afisata in timp real.
Astfel, de exemplu, in cazul folderului „Calendare”, sunt afisate in timp real schimbari ce au loc pe toate calendarele pe care userul le doreste afisate – sunt incluse cele mai cunoscute, inclusiv ale Yahoo sau Google.
Folderul de contacte include atat cele de pe SIM sau memoria interna a telefonului dar si pe cele din Outlook, Windows Live sau chiar Facebook. Outlook-ul este impartit in mail-uri urgente, citite, necitite sau „flagged” (marcate).
Totodata, pe prima pagina pot fi aduse link-uri, fotografii, orice shortcut de pe web putand fi accesat astfel foarte usor. Orice aplicatie poate fi plasata pe prima pagina.
Astfel, oficialii Microsoft spun ca orice informatie poate fi accesata din maxim doi pasi.
Totodata, Microsoft va lansa pana la finalul lunii in curs magazinul de aplicatii Windows Phone Marketplace, cu aplicatii dezvoltate special pentru noul sistem de operare.
Insa nu totul este atat de „roz”. In Romania, unele functii ale serviciului Windows Live nu pot fi accesate. Ce inseamna acest lucru, pentru utilizatorul final? Practic, utilizatorii din tara nu vor putea downloada aplicatii de pe viitorul magazin online specializat al Microsoft, daca acestia isi fac un ID care apartine de Romania. Pana cand Windows Live nu va fi localizat si in Romania, utilizatorii romani vor avea acces doar la aplicatiile incluse inca de la inceput in telefonul mobil (iar una din absente este o aplicatie cu care sa poata fi accesat Twitter).
Exista totusi „un tertip” prin care poate fi „pacalit” sistemul, spun oficiali ai companiei pentru DailyBusiness.ro. Acestia spun ca, pentru a putea descarca aplicatii de pe Windows Phone Marketplace romanii isi pot face un cont de Windows Live apartinand de SUA, de exemplu, unde serviciul este localizat. In acest fel poti achizitiona aplicatii gratuite. Insa daca aplicatiile sunt contra-cost, romanii vor trebui sa aiba cont bancar in afara Romaniei, in una din tarile unde Windows Live este accesibil.
Dezvoltatorii de aplicatii trebuie sa urmeze aceiasi pasi pentru a putea sa incarce aplicatii pe Windows Phone Marketplace – cont bancar si cont Windows Live intr-o tara unde serviciul este localizat pentru mobile.
De asemenea, desi playerul Zune poate fi folosit si in Romania pentru rularea de fisiere video, nu poate fi accesat Zune Market Place, de unde se achizitioneaza continut sau se acceseaza emisiuni TV.
Totodata, nici serviciul Xbox Live nu poate fi accesat de pe un cont din Romania. In prezent lipseste si functia de copy-paste care va fi inclusa in prima parte a lui 2011, iar sistemul de operare nu suporta Flas,h insa oficialii companiei au declarat in mai multe randuri ca nu exclud introducerea acestuia pe viitor.
Oficialii Microsoft au subliniat ca, in timp, toate problemele de accesibilitate vor fi rezolvate si pentru Romania. „Totul este o chestiune de prioritate, ne-a interesat foarte mult user-experience-ul. Este un sistem de operare stabil, ce targeteaza atat segmentul consumer cat si cel business”, spune Ionut Gaota. Acesta nu a precizat insa cand va deveni accesibil Windows Phone Marketplace-ul si pentru conturile de Windows Live din Romania.
Alte functii pot fi accesate insa si in Romania. Printre acestea se numara serviciul de localizare fizica a telefonului, remote wipe (sterge toate datele din telefon) sau Ring Your Mobile (apeleaza telefonul de la computer).
Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: