Nouă teorie despre naşterea galaxiilor

Posted on octombrie 8, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, |

Simulările făcute de cercetători pe calculatoare foarte performanţe arată că există o relaţie foarte violentă între gazul interstelar şi materia întunecată, atunci când galaxiile iau naştere.

Această relaţie a fost ignorată de teoriile actuale în privinţă evoluţiei Universului, după cum se arată într-un articol al dailygalaxy.com, monitorizat de ziare.com.

Cercetările publicate în revista „Science” oferă răspuns la o problemă care a persistat în timp, aceea că există mai multă materie întunecată în părţile centrale ale galaxiilor. Este o constatate care contrazice actualele teorii în această privinţă.

„Acest model a avut succes la scară foarte mare – peste câteva milioane de ani-lumină – dar nu poate oferi explicaţia proprietăţilor interne ale galaxiilor”, afirmă Sergey Mashchenko, cercetător asociat la Departamentul de Fizică şi Astronomie al Universităţii McMaster.

El afirmă că una dintre cele mai mari probleme o reprezintă energia întunecată misterioasă care domină masa majorităţii galaxiilor.

Simulările arată că problema poate fi rezolvată. Ei au conceput formarea unei galaxii în miniatură pentru a ilustra procesele foarte violenţe care au loc la naşterea galaxiilor. În acest proces se formează nori cu densitate mare de gaz care, la rândul lor formează stele masive.

Când ajung la sfarsiul existenţei lor, aceste stele erup sub formă de supernove, răspândind elementul de bază al vieţii în Univers.

„Aceste explozii imense împing norii de gaz interstelar în centrul galaxiei”, spune Mashchenko. Experimentele arată, mai declară el, că o mare parte din energia întunecată este împinsă afară din centrul galaxiei.

Cercetătorul spune că rolul gazului interstelar în formarea galaxiilor a fost ignorat în teoriile anterioare. Totul ar putea duce la o mai bună înţelegere a materiei întunecate.

sursa: romanialibera.ro

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: