Internet Explorer 9, un pic mai bun dar insuficient

Posted on septembrie 20, 2010. Filed under: Internet | Etichete:, , |

Internet Explorer este un browser bântuit de greşelile din trecut. Au lăsat-o baltă când au acaparat piaţa, pe vremea lui IE6, iar acum cei din echipa care lucrează la Internet Explorer au de tras pentru a-şi prinde concurenţii din urmă.

Ca şi ultimele două versiuni, Internet Explorer 9 are ingrata sarcină de a încerca să ţină pasul în primul rând cu Google Chrome şi Firefox. Cot la cot cu programatorii, echipa de PR a lucrat din greu şi s-a asigurat că ştim cât de bun şi de frumos va fi Internet Explorer 9. Acum a venit vremea să ne convingem singuri.

Instalarea nu este la fel de rapidă ca în cazul altor browsere. Este însă mult mai rapidă decât în cazul versiunilor anterioare de Internet Explorer. În fond, când ai un browser înfipt adânc în inima sistemului de operare, trebuie să pătrunzi adânc pentru a-l actualiza. Iar Internet Explorer are nevoie pentru asta de 5 minute şi un restart.

Internet Explorer 9
Internet Explorer 9 – instalarea

 

Interfaţa grafică

Unde sunt vremurile când utilizatorii instalau zeci de bare, pe lângă cele care existau deja în browser? Unde sunt vremurile în care abia vedeam paginile web din cauza asta? Acum browserele poartă interfeţe minimaliste, care acoperă cât mai puţin din ecran şi lasă site-urilor un „screen estate” cât mai mare posibil.

Celelalte browsere au ajuns la un numitor comun, folosind două bare: bara de adrese şi bara de tab-uri. Internet Explorer 9 este mai cu moţ şi le unifică. Cu alte cuvinte, există o singură bara unde îşi fac loc address bar-ul şi tab-urile. Tot acolo sunt înghesuite şi butoanele standard.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – noua interfata

Abordarea aceasta are avantaje şi dezavantaje. Pe de o parte, o bara în minus înseamnă mai mult spaţiu util pe verticală. Pe de altă parte, există problema aglomeraţiei pe bară. Când ai deschise 2-3 tab-uri nu este nicio problemă. Când ai mai multe, să zicem vreo 10, acestea sunt micşorate şi devine deja dificilă schimbarea tab-urilor cu ajutorul mouse-ului.

Din păcate, nu există o opţiune prin care să poţi separa pe două bare diferite tab-urile şi bara de adrese. Dar, la ora acesta, ţinând cont că vorbim de o versiune beta, putem trece peste asta cu speranţa că se va remedia în versiunea finală.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – aglomeratie de tab-uri

Bara de adrese, ca şi la celelalte browsere, nu mai este doar o simplă bară de adrese. Din ea se realizează inclusiv căutarea. Apropo de căutare, nu miră pe nimeni faptul că motorul default este Bing. De menţionat că bara de adrese beneficiază completarea inline a textului, ca la Google Chrome.

Noua interfaţă mai are o problemă. Din cauza celor trei butoane ale ferestrei (închidere, micşorare, redimensionare), deasupra barei atotcuprinzătoare există un spaţiu liber inutil. Şi este complet inutil, deoarece nu afişează nici măcar titlul paginii, ca un titlebar veritabil. Măcar dacă s-ar putea muta în acel spaţiu bara de adrese sau cea de tab-uri…

Că tot ne-am legat de bare, trebuie spus că a dispărut din peisaj şi bara de status (cea de jos). Din această cauză, adresele link-urilor sunt acum afişate, tot în partea de jos a ferestrei, sub forma unui tooltip care apare la mouseover. Cei care vor să aducă înapoi bara de status, au la dispoziţie această opţiune.

Ceva funcţii noi

Primul lucru pe care l-am observat când deschis IE9 a fost Add-On Performance Advisor. Este un utilitar care îţi arată cât timp durează încărcarea fiecărui addon instalat. De aici, poţi depista şi dezactiva addon-urile din cauza cărora browser-ul se mişcă mai greu decât ar trebui.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – Add-On Performance Advisor

Internet Explorer 9 abordează şi ceea ce Firefox şi Chrome numesc web apps – transformarea site-urilor web în programe. Evident, transformare este mult spus. IE9 îţi permite să plasezi un shortcut către site-urile tale favorite pe taskbar-ul din Windows 7.

Mai mult, în meniul care apare când dai click dreapta pe iconiţe, apar câteva acţiuni corespunzătoare site-ului respectiv. De exemplu, pentru Facebook poţi accesa rapid lista de prieteni, calendarul, mesajele etc.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – Windows 7 pinning

Există (în sfârşit) şi un manager de download-uri decent. Nu este foarte avansat, dar este la nivelul concurenţei. Poţi întrerupe şi reporni descărcarea, dacă şi serverul suportă această funcţie.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – managerul de download-uri

O idee foarte bună este mutarea notificărilor jos. Aceste notificări te anunţă când a fost blocată o fereastră pop-up sau îţi cere confirmarea pentru descărcarea unui fişier. Spun că este o idee bună pentru că, afişată jos, bara de notificări nu-ţi mai atrage atenţia la fel de ţipător.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – notificari

Multe din funcţiile noi nu sunt uşor de observat. Trebuie să intri la Settings – Advanced pentru a da de ele. Acolo vei observa că poţi dezactiva accelerarea hardware, că poţi alege să schimbi tab-urile în ordinea folosirii (MRU) când apeşi CTRL + TAB. Tot acolo poţi opta ca funcţia de completare inline a textului să fie disponibilă atât în Windows Explorer, cât şi în fereastra Run din Windows.

Internet Explorer 9
Internet Explorer 9 – optiuni avansate

 

Nu în ultimul rând, Internet Explorer 9 are acum ceea ce Opera a introdus acum ceva timp sub numele de Speed Dial – cele mai accesate site-uri afişate într-o pagină când deschizi un tab nou.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – Speed Dial

Performanţă

Recunosc că eram foarte curios să văd cum stă Internet Explorer 9 la capitolul performanţă, după toate laudele celor de la Microsoft. Din păcate, cu atât mai mare a fost dezamăgirea.

Testul Peacekeeper plasează Internet Explorer în coada listei. Testând chiar azi, alături de IE9, Firefox şi Google Chrome, am obţinut următoarele rezultate:

Chrome 7 dev – 2743 puncte
Firefox 4 beta – 1448 puncte
IE9 beta – 987 puncte

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – rezultate Peacekeeper

Dacă faţă de Firefox, este mai slab cu aproximativ 50%, diferenţa faţă de liderul actual, Google Chrome, este chiar mare. Chrome 7 este de aproape trei ori mai performant decât Internet Explorer 9. Iar asta spune multe.

Dincolo de testul sintetic, lentoarea cu care se mişcă Internet Explorer 9 este vizibilă. Nu ai nevoie de un test să-ţi dai seama că IE9 se mişcă greu, când treci de la Google Chrome.

Standarde web

Faţă de nemuritorul Internet Explorer 6, IE9 a parcurs cale lungă în ceea ce priveşte standardele web. Este foarte aproape atât de Chrome, cât şi Firefox, dar este în continuare sub ele.

Testul Acid 3 îi acordă lui Internet Explorer 9 95 de puncte. Nu e deloc rău. Este însă în continuare pe ultimul loc. Opera este singurul care trece testul cu 100 de puncte, în timp ce Chrome are 98, iar Firefox 97 de puncte.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – rezultate Acid3

Din nou, problemele sunt vizibile şi în afara testului sintetic. Am observat că în Internet Explorer 9, uneori, textul se suprapune imaginilor alăturate. Şi am observat asta inclusiv pe site-uri mari, precum Facebook.

Accelerare hardware

Săptămâna trecută am testat Firefox şi Google Chrome din punctul de vedere al accelerării hardware. Acum, am testat în exact aceleaşi condiţii şi Internet Explorer 9. Doar aşa, de curiozitate, să vedem dacă IE9 este cel mai tare, cum spun oamenii de marketing de la Microsoft. Şi, din nou, realitatea şi marketingul nu au corespuns.

Am folosit din nou testul FishIE Tank care, ironic, este realizat chiar de Microsoft. La o rezoluţie reală de 1215 x 739 pixeli, cu 250 de peşti, IE9 obţine în medie 37 FPS. În timpul testului, gradul de încărcare al procesorului este în jurul valorii de 50%.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 – accelerare hardware

Cu alte cuvinte, Internet Explorer 9 este mai bun din acest punct de vedere decât Chrome (care nu a implementat oficial funcţia) dar este puţin sub Firefox 4 beta, care ocupă procesorul în proporţie de doar 30%.

Internet Explorer 9 beta mai are şi alte probleme. Dincolo de bug-urile inerente, am găsit supărător faptul că ţine procesorul ocupat spre 30% chiar şi când are un singur tab deschis. De asemenea, deschiderea unui tab nou nu se produse instant. Durează cam o secundă, timp în care mai întâi apare tab-ul, apoi bara de adrese.

Utilizatorii de XP vor fi frustraţi de plăcerea de a avea instalat Internet Explorer 9. Acesta va merge doar pe Vista şi Windows 7.

Da, Internet Explorer 9 este un pas înainte pentru Microsoft. Dar este un pas mai mic decât speram. Este un pas care îl ţine în continuare departe de Chrome, Firefox şi Opera. Din mai toate punctele de vedere. Pentru un utilizator care vrea să folosească cel mai bun browser, Internet Explorer 9 nu este alegerea corectă.

sursa: go4it.ro

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: